Milyen monitort vegyek szimulátorhoz?

Ebben a “cikkben” ne várjatok mély, száraz elemzést a monitor panelek összehasonlításáról, arról sok alaposabb cikket találtok. Ez egy egyszerű, felhasználói szemmel készült elmélkedés lesz.

Elsősorban a szimulátorozás az ,ami alapján véleményt tudok alkotni, viszont ez átvihető bármilyen Moba/Fps játékra is. Tanuljatok a hibáinkból és tapasztalatainkból.

milyen monitort vegyek
Nem mindegy munka, vagy gaming a cél.

Az első szempont: Méret

Nálunk elsősorban a méret volt az egyik legfontosabb szempont. Szimulátorhoz 27” környékén az igazi választani, mi mégis 3db 32”-os mellett döntöttünk. Ez otthonra meglehetősen overkill, bár kinek mi. Ez asztalon már elég nagy, egymagában is,  főleg játékhoz, nem merevedik el a nyakad, annyit kell forgatnod 🙂 . (Munkára bőven indokolt lehet, ez egyéni ízlés kérdése).

Ez persze egyénenként változik, kinek mekkora az elég. Viszont amire figyeljetek, hogy a 3db 32” os monitor, közel 2,3m helyet kér magának, ami nem kevés , főleg egy lakásban.

monitor

A második: A monitor panel

Az IPS panel nagyon szép színeket, és betekintési szöget kínál, de a válaszideje viszonylag lassú, így szellemképes tud lenni a játék. Lehet 144 Fps-ed, és lehet akármilyen Gaming monitor.Munkára pont a betekintési szög és színhelyesség miatt kiváló.

A TN panel a leggyorsabb reakcióidőre, és a fekete színei nagyon jók, viszont itt a betekintési szögek nem olyan acélosak. Ha alulról, vagy oldalról nézed a monitorod, például sokszor szimulátornál, ott lesznek színtorzulások, bár döntéssel ezt is lehet orvosolni.

A harmadik a VA panel, mi ez mellett tettük le a voksunkat. Ez a kettő előnyeit próbálja ötvözni, hol több hol kevesebb sikerrel.

A VA is tud szellemkéses lenni 3ms reakció ide vagy oda, de még mindig a legjobb arany középút tapasztalataink szerint. Szimulátorhoz, dinamikus gamekhez, ezt javasoljuk személy szerint.

Amit ne vegyetek az kimondottan egy sima TV, mindegy mennyire van gaming mód benne, mindegy mennyire kerül 400ezer Ft-ba. Ezek általában valahol 50 HZ körül frissítenek, és jó ha 8-10 ms a reakcióidejük. Érezhetően késni fog, amit a képen látsz. Mi is próbáltuk, de eddig a nem csúcsmárkás Thomson félig okos tv vált be a legjobban.

Szimulátor monitor
32″ os hajlított VA paneles monitor egymagában.

A harmadik szempont: A monitor frissítés

  • Ez két részre bontja a játékos közösséget,
  • van, aki szerint 60HZ elég, és heló ,
  • van, aki szerint pedig a 144 sem elég, legyen már 240 inkább.

Erre azt tudom mondani, hogy szerintem is minél több, annál jobb. Viszont van egy olyan szubjektív szempont, hogy ár-érték. Sajnos a 240HZ sokszor pofátlan árakon vár a polcokon. A 144HZ még szintén borsos, de sokkal barátságosabb, míg a 60HZ már egész “olcsón” elérhető.

Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, melyik mit ér meg neki, sokszor olvasni olyan túlzó állításaokat, hogy 144HZ után szenvedés a 60HZ.

Megnyugtatlak titeket, nálunk senki nem akar eret vágni, miután a 144Hz-es szimulátorunkból átül a 60HZ-esbe . Fordítva sincs kozmikus orgazmus, a kormányok közti különbség miatt már annál inkább.

Az tagadhatatlan , hogy kompetitív játékokban minden hardveres előny hasznos, amivel az ellenfelek elé is tudsz kerülni. Viszont nem minden ezen múlik.

Összességében, igen a gyors frissítés jó, nagyon is, de nem minden. Mi a profi szimulátorokon 144HZ mellett döntöttünk, arany középútnak, a haladó szimulátoroknál, pedig bevált a 60HZ tökéletesen.

Még egy fontos szempont, hiába a 144HZ , ha a géped nem tud 144 Fps-t kisajtolni magából, azon nem tud segíteni.

Figyeljetek rá, hogy a 60 Fps feletti monitoroknál, a Display portot érdemes használni, így ha 3 monitort terveztek, nézzetek rá, hogy a VGA kártyán legyen 3 displayport!

A negyedik szempont: Hajlított monitor kell vagy sem

2019 ben minden menő, ami hajlított, még a kifli is. Tény hogy sokat tud dobni a feeliggen, ahogy rád”hajlik” a három monitor.

Három monitoros setupnál, nagyon fontos infó, amit mi jól be is szívtunk, hogy a 32” os hajlított monitorok esetében, mivel térben hajlik a monitor, a széleik 0-fokon nem tudnak illeszkedni. Lesz a monitorok szélén egy A alak.

Magyarul vízszintesen nem illeszkednek ezek a monitorok. 32” esetében 4fokkal lejtenek kifelé a monitorok ahhoz, hogy hézagmentesen illeszkedjenek a széleik. Ezt a megfelelő forgatható tartóval szépen meg lehet oldani, de ha fix egyenes tartót szereztek be, mint mi elsőre,fájhat a fejetek.

Az egyenes monitoroknál sokkal könnyebb az illesztést megoldani, így simább átmenetet kapsz. Egy darabnál, mi simán javasoljuk a hajlítottat ha jó áron találsz, ott ez nem hátrány.

Érdemes a káva vékonyságára is ránézni, nagyon illúzióromboló tud lenni a túl vastag keret.

monitor szimulátor
Egy darabnál, szerintünk érdemes a hajlított kijelzőre startolni.

AZ ötödik szempont: A felbontás.

Nem is húznám a szót, Full HD. Miért nem 1440p? Egyszerű, mert ha hármat egymás mellé kötsz, gyakorlatilag lesz pár olyan szimulátor, amiben még az RTX 2080 sem fog boldogulni 144Fps-el.

Hiába jobb a képpont sűrűség, szebb kép, ha három monitorban gondolkodsz, és nincs rá baromi nagy kereted, a Full HD lesz a megoldás.

Természetesen a 1440p, és a 4k szebb képet ad, de lövésem sincs 3x4K felbontáshoz milyen gép lehet elég, ha esetleg van valakinek tapasztalata, szívesen veszem ha megosztja velem/velünk.

A mi döntésünk:

Mi ezek a szempontok alapján tettük le a voksunkat. Samsung  gamer monitorokat használunk, (144HZ, VA panel, Full HD, hajlított, 32″) de ne feltétlen ragaszkodjatok nagy márkákhoz. Sokszor a kevésbé neves gyártók is király cuccokat tesznek le az asztalra, gaming monitor tekintetében.

Nincs más hátra, vadásszátok le a nektek megfelelőt, minél jobb áron!

szimulátor monitor
A mi választásunk, 144Hz, VA panel ,32″ Full HD, hajlított trió.

Ha gépet is összeraknátok, itt egy kis segítség:http://x-station.hu/gamer-pc-szimulatorhoz-2019/

Kormány választásról pedig itt értekeztünk kicsit:http://x-station.hu/milyen-szimulator-kormanyt-vegyek/

Ha élőben is letesztelnéd mit tudnak a monitorok:http://x-station.hu/idopontfoglalas/

Kövess miket :

Facebookon: https://facebook.com/xstationgyor

Instagramon: https://instagram.com/xstationgyor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük