Milyen robogót érdemes venni?

Itt a jó idő végre, bár mikor ezeket a sorokat írom április első hetében éppen havazik, de mit nekünk egy kis fagy, hiszen a hetekben már végleg 15 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, tehát irány robogó (kat) nézni!

robogó 2021
Az autóm 9 körül eszik, megváltás végre a 3 körüli átlagfogyasztás.

Na, de ne rohanjunk annyira előre, ha már megvolt az elhatározás a 450Ft-os üzemanyag árnyékában, hogy motorozni kéne, mert a havi 2800 kilométer városban autóval ráfizetés futárként, akkor felmerült a kérdés, mégis milyen robogót vegyek? Kínai, olasz, japán , vagy valami olyat amiről senki nem tudja honnan jött?

A kérdés az volt , hogy mi fogja bírni. A származás másodlagos, vannak nagyon jó kínai robogók, és vannak kevésbé jó olaszok is.

A felhasználás,amit meg kellett határozni, racse legyen, ami vagány, meg megy is azért, vagy inkább az a fontos, hogy minden nap induljon, és ne kelljen foglalkozni vele a tankolásnál többet?

A megbízható futár robogó nyomában.

Minek után tervben van nyárra egy 125-ös 2T Husqvarna Husky supermoto motorozni, így itt nem az élmény az első ami alapján kerestem, sokkal inkább a megbízhatóság, és az alkatrész ellátottság.

robogó 2021
Ez már mókásabb irány lesz mint a robesz. (forrás:reddit.com)

Vicces, hogy egy motornál is problémákat okoz egy henger szett megszerzése, pedig a barátom Malaguti F10 100ccm-es motorjához komoly erőfeszítés volt szerezni még hengerfej tömítést is.

Így mindenképp valami sima mezei blokkal kerestem robogót.

A blokk ami mellett a voksom letettem egy fekvő 50ccm-es kényszer léghűtésses minarelli blokk lett.(MY típus)

Hála isten sok motort szereltek vele, ebből is következik hogy szarásig van minden utángyártott alkatrészekkel.

A keresgélés során találtam meg a motort amit egy ismerőstől sikerült megvennem. Nem más, mint egy méltán híres MBK Ovetto 2009 körüli évjárat.

Nem ismerős? Nekem sem volt, húztam a számat, ez megint mi a csingcsung hamisítvány copyjának a másolata.

Aztán utána néztem, mert gyanúsan jó minőségű volt minden rajta – a blokk, a digitális műszerfal, a brembo fék, a hatalmas csomagtér az ülés alatt, és a meglepően jó világítás. Hogy mégis ki gyártja, mert ez nem rossz portéka.

Yamaha robogó 2021
Újkorában így festett a kis Yamaha/Mbk robogó

Az MBK mint kiderült számomra,(lehet más csodálkozik hogy nem találkoztam vele, de nem robogóztam soha ezelőtt) egy Francia motorgyártó cég, akit felvásárolt a Yamaha és konkrétan velük is gyártatja MBK márkanév alatt a motorjait. Magyarul egy Yamaha Neos-t sikerült szereznem kis pénzért.

A motorban 41 ezer KM volt amikor elhoztam, azóta mentem vele nagyjából 1500-at. Ez magában árulkodik mit kibír.

És hogy szuperál a kis robogó futár üzemben?

Nem tudok mást mondani erről a fekvő minarelli blokkról mint hogy ilyet mindenkinek! Egy köhintése nincs, csodálatosan viszi ezt a nem olyan kis kasznit, és ha úgy alakul, simán elviseli a 70-es hengert, azzal és egy jó kipufogóval a gyári 4LE majdnem megduplázható.Bár nekem elég a jelenlegi dinamikája, pont a relatív alacsony fogyasztás miatt vettem, így nem tuningolom.

Alattam 70 körül megy a motor teljesen gyáriban, mindössze 3-3.1L es fogyasztás mellett. Külön olajzása van természetesen, így nem kell kinlódni a kúton, egyébként elég szegény kb 1:50-es keverékkel működhet, bár csak tipp az olajfogyasztással számolva.

A futóműve meglepően stabil, viszont az úthibákkal nem is akar semmit kezdeni, ha nem figyelsz úgy ledob magáról, mint a huzat egy masszív aszfalt taréjnál.

Eddig csak alap dolgokat kellett vennem hozzá, féklámpa kapcsolót, fékbetéteket, kipufogó csavart, meg az idomokkal fogok szórakozni, csak hobbiból , mert estek vele párszor és duct tape fogja mindenét szegénynek, kitalálok valami jó megoldást a rögzítésére.

Szerintem ide is felteszem a munkafolyamatot, hátha valaki kap ihletet a saját motorja ráncba szedéséhez.

vespa 2021

Addig is, robogót mindenkinek 😀 És vigyázzatok magatokra!

Ha strapa autót is kerestek magatoknak :Milyen futár/városi futkozós autót vegyek? 1.Rész

Nézzetek fel YT csatornánkra is: https://www.youtube.com/channel/UC2b89xVXJNjJIXOa6_f9Zmg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük